Min trädgård

Underbara pioner

Pioner...ja vad ska man säga. Det är min absoluta favorit i trädgården. Blommar tidigt med enorma blommor och finns i en mängd olika färger och former. Jag ökar på med nya sorter varje år, men vet inte exakt hur många jag har. I höstas köpte jag några olika sorter på tradera och det ska bli enormt kul att se när dom kommer upp i vår. Lääängtar 😀

Vackra Fuschia

Min absoluta favorit av sommarblommor i ampel är alla vackra fuschior. Det finns massor av sorter och modeller. Det svåra är att kunna klara dom under vintermånaderna, men jag har de sista åren lyckats ganska bra.😀

Pelargoner är Sommar

Vad vore en trädgårdssommar utan alla fina pelargoner. Inte mycket 🤩. På mitt fd. jobb drev vi upp massor av just pelargoner. Det var ett riktigt slit men det var otroligt att gå in i de stora växthusen på försommaren och se "havet" av alla pelargoner. Underbart 😀. Pelargoner är lättare att övervintra och jag har några som är flera år gamla.

Perennerna

Jag älskar mina perenner och jag kan inte få tillräckligt många . Det brukar bli några nya rabatter varje år. Jag sår själv en del och köper plantor lite varstans. Det är så kul att så egna frön och sedan gå och titta i sålådorna titt som tätt. Plötsligt en dag börjar det sticka upp små groddar och det är Då det blir noga med värme, vatten och rätt ljus. Jag tar sedan ut plantorna till mitt växthus där de får växa till sig. I dagsläget har jag över 200 olika sorter.

Trädgårdens prydnadsbuskar

Det finns en hel del buskar i min trädgård, allt från rhododendron till syrener. Bilden visar min tjusiga paradisbuske. Jag brukar åka in till plantskolorna när de börjar rea ut sina träd o buskar. Då kan jag köpa flera till en billig penning. Även om busken ser lite risig ut då, blir den ju bra året efter när jag fått ansa den.

Rosor rosor rosor...

En trädgård vore inget utan rosor tycker jag 🤩. Rosor kräver en del jobb och passning för att kunna bjuda på sin blomsterprakt och förföriska doft. Det måste vara "rätt" jord, mycket näring, stöttning och en hel del såpvatten. Jag är väl inget proffs men dom flesta överlever i allafall 🙃.

Frukt o bär

I min trädgård har jag "bara" 1 äppleträd, men det räcker så bra. Det är stort och gammalt. Vissa år blir det mycket frukt och andra år ingen alls. Jag har också ett par yngre träd plommon o körsbär. Dom träden har inte kommit igång riktigt ännu. Lite bärbuskar finns också och en hallonhäck. Förra året var helt otroligt när det gäller jordgubbar. Jag började plocka före midsommar och höll på till sena oktober 🤨.

Mina 2 växthus

Jag har 2 stycken växthus där jag odlar tomat, gurka, olika plantor och chili bl.a. Det lilla växthuset fick jag av mina barn när jag fyllde 50, och det stora köpte jag för några år sedan. Dom utnyttjas hela sommaren och på vintern blir de till förvaringsplats för sommarmöbler och krukor m.m.
Finns det något godare än att plocka sina egna solvarma tomater 😀mmmmmmm....