Fakta om Barnevelder

Barnevelder är en tung hönsras från Nederländerna uppkallad efter byn Barneveld, som framavlades i början av 1900-talet. Barneveldern är en tålig och bra värpras som lägger bruna ägg. Det finns även en dvärgversion av rasen, framavlad i Holland.

En höna av stor ras väger omkring 2,5 kilogram och en tupp 3,5 kilogram. Individer av dvärgvarianten väger cirka 1 kilogram om det är en höna och 1,1 kilogram om det är en tupp. Äggen från stor höna väger ungefär 60 gram och dvärgvariantens ägg väger ungefär 40 gram.

Ruvlusten hos hönorna är svag, men ibland är de villiga att ruva fram kycklingar. Rasen är snabbvuxen, men det kan ta ganska lång tid innan kycklingarna blir fullt befjädrade. Hönorna börjar värpa när de uppnått en ålder av 6-7 månader.

Barney o Bea´s bebisar...

Familjen Barnewelder har utökats med 3 småttingar. Billy, Bella o Bolla kläcktes 22 mars.
Tyvärr har jag inte några Barnewelder kvar. Billy är i tupphimlen och Bella o Bolla har flyttat.

Billy 9 veckor.

Tjejerna

Bella och Bolla 9 resp. 8 veckor.

BARNEY

Jag är en väldigt stilig barneveldertupp som heter Barney. Är uppvuxen utanför Alingsås. Född på våren 2011. Bördig från England.
Har den 5 maj 2012 flyttat till Sunne.

Stilig och med stoooor kam.

BEA

Mitt namn är BEA och jag är en snäll barnevelderhöna. Jag är lika gammal som Barney och kommer också från Alingsås. Vår färg kallas svart dubbelkantbandad.
Har flyttat med Barney till Sunne.

Fiiina Bea

BEAs fina fjädrar

Så här tjusiga är BEAs fjädrar. Svart dubbelkantbandad.

Kolla vilket fint mönster