Appizarna 2019

Min grupp av silversvarta Appizar består nu endast av 3 hönor.

Fakta om Appenzeller.

Appenzeller spetshättad är en lätt hönsras från området Appenzell i Schweiz. Den är Schweiz nationalras och har sitt ursprung ur äldre stammar av schweiziska lanthöns. Ett kännetecken för rasen är dess framåtlutade spetsiga hätta, därav benämningen "spetshättad". Appenzeller spetshättad var från början en produktionsras. Den ansågs som en mycket bra värpras och en bra värpras är den fortfarande, även om rasens värpförmåga nu är sämre jämfört med tidigare. Som ekonomisk ras för äggproduktion i större skala slogs den dock ut på 1960-talet, genom framavlandet av de så kallade värphybriderna. En höna väger omkring 1,4 kilogram och en tupp väger omkring 1,6 kilogram. Äggen är vita och väger 50 till 55 gram. Hönornas ruvlust är svag. Till sitt sätt är Appenzeller spetshättad livliga och aktiva höns. De har bra flygförmåga och vill gärna sitta och sova högt om natten. ps. jag håller inte med om att de inte vill ruva. Av mina 5 hönor la sig 2 på ägg och fick fram totalt 25 kycklingar första året ds.

En del av familjen Appenzeller

ADAM Appenzeller

Snyggingen Adam

Duktiga BEATA

Jag fick namnet BEATA och är den höna som först såg till att det blev kycklingar i hönsgården. 13 stycken små dunbollar har jag uppfostrat. 

Första kycklingarna

I maj 2011 blev BEATA kycklingmamma till 13 st underbara små dunbollar. Jag sålde 12 st och behöll 1 tupp. Tuppen jag behöll visade sig bli en riktig snygging och fick heta Adam.

Andra kullen 2011

I början på juni blev det åter tillökning. CISSI blev mamma till 12 sötnosar där bl.a MiniMAJA ingick. Av dessa behöll jag alla hönor 6 st och tupparna såldes.

Kycklingarna har blivit hönor

Nu har det gått ungefär 22 veckor och kycklingarna är vuxna hönor och tupp. Dom har också fått namn: ADAM, EBBA, FANNY, GULLAN, HULDA, INGA och MiniMAJA.

Söta Sessan

Ny i silvergänget 2012 är lilla Sessan. Jättesöt och mysig liten höna. Är alltid först framme när det vankas något smaskens.

Fina lilla Sessan. Saknar henne RIP Sessan.