Nationalen 2018

Andra året med försök att få La Lyonnaise godkänd men inte heller nu gick det trots den här tjusiga killen som ändå fick 93 poäng.

Min avelsgrupp 2018

Jag har 2 avelsgrupper i år där en grupp består av 2 friserade tuppar och 4 släta hönor varav 2 blå hönor. Den andra gruppen har 2 släta tuppar och 5 friserade hönor.

Jag kommer kläcka fram många kycklingar i år för att få fram fina exemplar som ska följa med till Nationalutställningen i november, och förhoppningsvis bli godkänd ras i sverige. Mycket jobb men väldigt kul också.

Mina unika guldklimpar

Lyonnaise skapades av Mr Etienne Tamburini från Lyonregionen. Rasen är ett resultat av ett flertal olika korsningar. En slutlig korsning gjordes med en tupp av rasen Hamburger.
Efter 14 år av ansträngningar blev den godkänd 1969 i Frankrike.
Lyonnaise är klassad som en medelstor ras där hönan väger 1,5 kg och tuppen 2,5 kg. Fjäderdräkten är svart och finns slät och frisserad. Tuppens kam består av fler utväxta åsar som slutar i 3 dorn. Bakom kammen har han en hätta med framåtväxande fjädrar. Öronskivan är vit och benens färg är gråblå med företrädesvis vita naglar.
Äggen är vita och har en vikt på 60-65 gram.

Rasen är ovanlig även i frankrike och 2008 var antalet uppfödare endast 15 stycken.

Det finns uppfödare som arbetar fram en blå Lyonnaise och då har man använt sig av en korsning mellan svart Lyonnaise och blå Bresse. Problemen med den färgen är att kammen ibland blir en enkelkam. 
Här nedan kan man läsa om rasens karaktär, standard och kvalite. Tyvärr är jag dålig på att översätta franska och överlåter till de som kan 😉 

CARACTERISTIQUES        

Race moyenne, petite huppe, oreillons blancs,crête frisé avec 3 épines sur l'arrière , tarses couleur bleu ardoise. Iris le plus foncé possible. Mais ce qui en fait sa caractéristique premiere c'est son plumage frisé, les plumes doivent rappeler le pétale de rose.
La seule variété reconnue est la varété noire. Plumage noir avec reflets vert scarabée
Standard de la Lyonnaise

La difficulté de sa sélection réside dans la transmission de géne frisé. Croiser frisé avec frisé donne des sujets excédentaires en frisure, les plumes sont reches, cassantes et même absentes sur certaines parties du corps. il faut donc croiser des sujets frisés avec des sujets lisses mais ces derniers n'étant pas reconnus ils ne sont donc que des sujets de travail. 

QUALITES :

C'est une excellent pondeuse, la chair est fine . Et malgrés son plumage , c'est une volaille rustique et très active.


Elvis en av mina första frisserade tuppar

Fransk standard

http://poulesdumonde.free.fr/lyonnaise_fichiers/standardlyonnaise.html
https://www.youtube.com/watch?v=uk4SZFpSoh8

Kommentarer

18.04.2020 18:04

Anna

Wow vilken ras!! 👍😀

Såna ägg vill jag köpa.

27.05.2017 15:39

Ewa Dagerbäck

Hej. Jag köpte 4 svarta hönor av dig på Vike Bondemarknad. Trodde det var Pavlovaskaja men är förmodligen Lyonnaise. Jag var kunden som handlade först,

27.05.2017 21:07

lisbeth

Hej, ja dom är La Lyonnaise. Mycket mer sociala och orädda än Pavlovskaja :)

28.03.2017 16:22

birgitta lantz högman

hej jag vill gärna köpa fler av dina kycklingar som ev är till salu. jag tror att det är till dig Lisbeth vi kommer min man o jag. vi hörs onsdagkväll....

22.02.2017 17:19

Mary Wright

Kan jag få beställa La Lyonnaise ägg? Jag har en stor tomt inhägnad med staket, en hönsgård och elstängsel utanför. Utmärkt för hönsen. Har DV Cochin MES, mm

12.05.2012 18:14

Mari

Sååå söööööt!!!